Saatat ajatella, että vaihdevuodet merkitsee tähtien sukupuolielämän loppua, tai ehkä se on päinvastoin – ja uskot, että kun kuukautiskiertosi loppuu, libidosi kohoaa, mikä avaa oven tiheämpään ja spontaaniin läheisyyteen. Monille todellisuus asettuu jonoon näiden kahden väliin, mutta mitä vaihdevuodet tarkalleen ottaen on, ja miten tämä siirtymä vaikuttaa meihin ja seksielämäämme?
Vaihdevuodet edustavat merkittäviä muutoksia hormonitasapainossamme, jolloin estrogeenitasomme laskee, kuukautiset loppuvat ja lisääntymisvuosiemme elinikä päättyy luonnollisesti. Useimmiten tämä tapahtuu iän myötä, mutta joissakin tapauksissa se voi johtua leikkauksesta, sairaudesta tai tiettyjen sairauksien hoidon sivuvaikutuksena.
Tyypillisesti vaihdevuodet diagnosoidaan tai tunnustetaan virallisesti vasta 12 peräkkäisen kuukauden aikana ilman kuukautisia, mutta tämän väistämättömän elämänvaiheen merkit ja oireet voivat alkaa paljon aikaisemmin.
Joten mitä nämä merkit ovat? Mitä saatamme kokea, ja miltä ne voivat saada meidät tuntemaan?
Mene perimenopaussiin
Vaihe ennen päätapahtumaa, jossa kehomme aloittaa siirtymisen täyteen vaihdevuodet. Hormonitasomme vaihtelee, munatuotantomme alkaa laskea ja jotkin oireet saattavat tulla meille havaittavissa. Useimmille ihmisille tämä tapahtuu noin 40-vuotiaana, mutta se vaihtelee ajan ja intensiteetin mukaan jokaisella henkilöllä.
Perimenopaussin aikana olemme edelleen hedelmällisiä, vaikka saatammekin alkaa kokea kuukautiskierrossamme epäsäännöllisyyttä, yhden puuttumista siellä täällä tai kahta kuukautisia tulee kerralla. Rinnamme voivat tuntua arilta, ja emätin voi tuntua vähemmän herkältä ja kuivemmalta kuin tavallisesti.
Hormonitasojemme muutokset voivat vaikuttaa meihin myös muillakin tavoilla kuin vain fyysisesti – voi olla, että tunnemme olomme yllättäen ahdistuneeksi, mielialamme poikkeaa vuoristoratakuviosta tai halumme saada läheisyyttä ja aloittaa läheisyyttä on tavallista vähäisempää. Vaikka joillekin seksi on edelleen tiukasti asialistalla – jopa niinä vaihdevuodet edeltävinä kuukausina.
Seuraava luku
Kun viimeiset kuukautisesi ovat tulleet ja menneet, olet virallisesti menopaussissa. Vaikka et ehkä tiedä tätä heti. Vaikka tämä on vaihdevuosien matkan toinen vaihe, se on se, johon ihmiset yhdistävät vaihdevuodet eniten, mutta kaikki meistä eivät todellakaan ymmärrä, mitä se on.
Monille meistä seksi ja läheisyys muuttuvat täällä melko merkittävästi. Jotkut meistä helpottuvat, kun eivät enää koe tavanomaisia PMS-oireitamme, kuten migreeniä tai lantiokipuja, koska olemme antaneet kuukausittaisille jaksoillemme yhdensuuntaisen lipun maahan, josta ei ole paluuta.
Tämä tarkoittaa, että meistä tuntuu, että voimme olla seikkailunhaluisempia makuuhuoneessa tai rentoutuneempia, kun murehdimme vähemmän epämukavuudesta ja keskitymme enemmän nautintoon.
Katso oikeista paikoista, ja vaihdevuodella on varmasti joitain positiivisia etuja.
Mutta se ei ole ihan kaikille sopivaa. Niille meistä, jotka ovat aina arvostaneet nuorekasta ulkonäköämme, täällä voivat myös alkaa näkyä luonnolliset ikääntymisen merkit. Joskus painojakautumamme muuttuu tai meillä voi olla unihäiriöitä yöhikoilun ja unettomuuden vuoksi.
Koska emme ole enää hedelmällisiä, saatamme kokea tunteita, kuten surua synnytysvuosiemme menettämisen johdosta tai tuntea itsetuntomme ja kykyjemme laskua aina vaikeasti havaittavan "aivosumun" vuoksi.
Vaihdevuosien kokemus on erilainen kaikille, ja joissain tapauksissa se voi vaikuttaa useisiin elämämme osa-alueisiin, mukaan lukien ihmissuhteihimme ja uramme.
Erään aikakauden loppu
Metsän läpi ja metsään menopaussin jälkeinen vaihe merkitsee aikakauden loppua. Usein tähän mennessä suurin osa ensimmäisistä "shokkivaihdevuosioireistamme" on alkanut haalistua eetteriin. Jotkut ihmiset ovat väittäneet, että tämä aika tuntuu paljon "uudestisyntymiseltä" tai ajalta nauttia elämästä eri tavoin.
Kalenterimme, treffi-iltojen ja -matkojen suunnittelu eivät enää rajoita meitä seuraavan kuukausijakson lähtökohtana. Monille meistä "aivosumu" ja muistihäiriöt tulevat myös vähemmän havaittaviksi, ja fyysiset oireemme alkavat laantua.
Palautuuko läheisyys samalla tavalla kuin kauan ennen kuin vaihdevuodet nosti päänsä? Monille meistä ehdottomasti – ja vielä parempaa! Tuhannet postmenopausaaliset ihmiset nauttivat terveemmästä seksielämästä kuin koskaan, toiset löytävät uusia ja jännittäviä tapoja tutkia seksuaalisia fantasioitaan ja mieltymyksiään.
Joillekin voi olla kyse sen hyväksymisestä, että seksi ei tunnu eikä luultavasti tunnu samalta kuin ennen, ja keskittyä enemmän rakastumisen tunnekerroksiin, mikä voi silti tuoda syvempää läheisyyttä kumppaniemme kanssa. .