Jokaisen naisen tulee olla tietoinen emättimen terveydestä, mutta mikä tarkalleen on terve emätin?
Vaikka se riippuu useista tekijöistä, kuten naisen iästä, terveen emättimen pH on yleensä hapan ja se on luonnollisesti voideltu.
Emättimen mikrobiomi on herkkä, ja sen bakteeritasapaino voi vaikuttaa merkittävästi terveyteen.
Vuoto on luonnollinen fysiologinen reaktio, joka koostuu pääasiassa irronneista kohdunkaulan ja emättimen soluista. Terve emätin erittää myös pieniä määriä vuotoa.
Vaikka jotkut naiset eivät ehkä ole tietoisia siitä, toiset saattavat huomata jopa teelusikallisen tai ruokalusikallisen vuotoa joka päivä.
Emättimen terveytemme voi vaikuttaa hedelmällisyytemme ja seksielämämme laatuun. Kaikki muutokset naisen emättimen hajussa tai eritteiden värissä, joihin liittyy epämukavuutta – olipa kyseessä sitten lantion tai emättimen epämukavuus, kutina tai polttava tunne – tulee ottaa huomioon.
Muista aina, että tietyt voiteluaineet, talkki ja emättimen puhdistussaippuat muuttavat emättimen bakteeritasapainoa ja voivat lisätä virtsateiden, bakteerien tai sukupuoliteitse tarttuvien infektioiden riskiä.
Polttava kysymys on kuitenkin edelleen: mitkä ovat perusasiat, kun huolehdit alakerran osastosta, ja onko suuria ei-ei-lauseita vältettävä?
Jos emättimesi osaisi puhua, arvelemme, että hän olisi melko äänekäs emättimen hoidosta, mitä saa ja mitä ei saa tehdä.
Mutta koska useimmat meistä eivät ole luonnostaan syntyneitä emättimen kuiskaajia, olemme koonneet luettelon emättimen terveyteen liittyvistä säännöistä varmistaaksemme, että vagina pysyy onnellisena, terveenä ja ongelmattomana.
Sääntö 1: Älä huuhtele Olemme pahoillamme, että rikomme sen sinulle, mutta vaikka saatat arvostaa "kesäisen raikkaan" suihkun tuoksua – emättimesi ei sitä tee –, koska huuhtelu on todella vahingollista emättimelle. Joten, miten pidät sen puhtaana alakerrassa?
No, käy ilmi, että nämä upeat elimet eivät vain tuo elämää tähän maailmaan, vaan ne myös pitävät itsensä puhtaina. Ne saavuttavat tämän säätelemällä luonnollisesti terveitä bakteereita ja pH-tasoa.
Douching itse asiassa tuhoaa joitain hyviä bakteereja, muuttaa pH:ta ja tekee sinusta alttiimman infektioille.
Entä jos tuoksuisit erityisen raikkaalta? Jokaisen ihmisen sukupuolielimissä on erilainen haju, ja on olemassa luonnollisia tapoja muuttaa tiettyä tuoksua, kuten ruokavaliota. Esimerkiksi ananas voi saada vaginan maistumaan tai tuoksumaan makeammalta, kun taas parsalla voi olla päinvastainen vaikutus.
Jos olet edelleen vakaasti sitä mieltä, että haluat puhdistaa emättimesi ja häpyäsi, käytä hajusteettomia tuotteita ja pese vain suuret häpyhuulet.
Sääntö 2: Tarkista voiteluaine Kukaan järkevä ihminen ei koskaan kiistä sitä, että voiteluöljy on yksinkertaisesti upea. Siinä on potentiaalia kaikille mukana oleville. Jotkut ainesosat voivat kuitenkin olla haitallisia terveydelle.
Esimerkiksi glyseriini liittyy sokeriin, ja vaikka se pitää voiteluaineet tehokkaasti kosteana, se voi myös edistää bakteerien kasvua emättimessä. Öljytuotteita pidetään myös no-nosina, koska ne voivat vaikuttaa emättimen luonnolliseen pH-tasoon.
Sääntö 3: Käytä turvallisia seksileluja Oletko koskaan miettinyt, miten jotkut aikuisten lelut toimivat ja ovatko ne täysin turvallisia? No, käy ilmi, etteivät kaikki seksilelut ole turvallisia eivätkä sovellu muuhun kuin laatikkotilan viemiseen.
Jos pidät kiinni leluista, jotka on valmistettu jostain edellä mainituista materiaaleista, sinun tulee pysyä turvallisella puolella. Näiden on kuitenkin oltava puhtaita, lääketieteellisiä tai jopa elintarvikelaatuisia materiaaleja, ei sekoituksia.
On myös suositeltavaa ostaa lelut aina hyvämaineiselta toimittajalta (kuten meiltä!), jotta varmistetaan laadukas, keholle turvallinen tuote ja erinomainen sijoitus seksuaaliseen hyvinvointiisi.
Sääntö 4: Pyyhi edestä taakseVaikka tämä on melko ilmeinen, se on sanottava! Pyyhi aina edestä taaksepäin kun pissaat.
Tämän toimenpiteen on osoitettu minimoivan virtsatieinfektioiden kehittymisen riskiä, koska epätodennäköisyys saastuttaa emättimesi ulosteilla (jotka haluat pitää mahdollisimman kaukana virtsaputkesta!).
Sääntö 5: Ryhdy varotoimiin turvallisen seksin harrastamiseksi. Tämä sisältää kondomin käyttämisen uuden seksikumppanin kanssa ja STI-testin (Sexually Transmitted Infection) tekemisen säännöllisesti. Sukupuolitaudit voivat vaikuttaa kaikenikäisiin ihmisiin, ja vaikka ne ovat yleisimpiä 25-vuotiailla ja sitä nuoremmilla, tartuntojen määrä on viime vuosina noussut eniten yli 50-vuotiailla.
Yllättäen (ja melko pelottavaa) useimmat sukupuolitaudit ovat oireettomia, joten et tiedä, että sinulla on sellainen, ellet mene testaamaan. Mitä nopeammin sukupuolitauti diagnosoidaan, sitä parempi on ennuste.
Sääntö 6: Älä laiminlyö lantionpohjaasi Lantionpohja koostuu lihashihnasta, joka kulkee lantion luiden välissä ja tukee kohtuasi, munasarjoja, rakkoa ja emätintä. Terveen lantion ja seksuaalisen toiminnan varmistamiseksi näiden lihasten on oltava vahvoja ja hyvässä toimintakunnossa.
Kun ne heikkenevät, se aiheuttaa inkontinenssia, kohdun esiinluiskahduksia ja emättimen seinämän esiinluiskahduksia. Kaikkien naisten tulee sisällyttää lantionpohjan harjoitukset päivittäisiin rutiineihinsa näiden lihasten vahvistamiseksi.
Sääntö 7: Virtsaa seksin jälkeen Tee tapaksesi mennä vessassa seksin jälkeen, vaikka et olisi yrittänytkään täydellistä seksiasentoa, vaan pelasit sen sijaan vain esileikin tai käytit suosikki seksilelujasi.
Pissalla seksin jälkeen voit siivota huomaamattomasti, varsinkin jos olet altis virtsatietulehduksille, koska se auttaa poistamaan haitalliset bakteerit virtsaputkesta.
Sääntö 8: Käytä hengittäviä vaatteita Vaginat ovat paljon onnellisempia pukeutuessaan hengittäviin vaatteisiin, kuten puuvillaan. Ja vaikka puuvillaiset alusvaatteet eivät aina ole seksikkäin vaihtoehto, tällä kankaalla on kosteutta siirtäviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään bakteerien kehittymistä stimuloivan kosteuden määrää.
Riippumatta siitä, millaisia alusvaatteita valitset, vaihda ne säännöllisesti. Kosteiden vaatteiden poistaminen mahdollisimman pian voi myös auttaa vähentämään ongelmia.
Sääntö 9: Vaihda hygieniatuotteet usein Jos luotat pehmusteisiin, tamponeihin tai kuukautiskuppiin, varmista, että vaihdat ne säännöllisesti. Tämä estää haitallisia mikro-organismeja kasvamasta ja häiritsemästä emättimen pH:ta.
Aseta tamponit aina puhtain käsin, äläkä koskaan käytä hygieniatuotteita, jos ne ovat pudonneet lattialle. Jos käytät kuukautiskuppia, pese se kuumalla vedellä jokaisen kuukautisen jälkeen.
Sääntö 10: Älä unohda emättimen terveystarkastuksia Säännöllisten terveystarkastusten käyminen voi tuntua työltä (ja pitkäaikaisissa kumppanuussuhteissa oleville tarpeettomilta), mutta se on ratkaisevan tärkeää emättimen hoidon kannalta. Terveystarkastukset sisältävät seksuaaliterveystarkastukset ja kohdunkaulan seulontatarkastukset.
Smear-testit tehdään kolmen vuoden välein, ja ne vievät vain muutaman minuutin. Niiden avulla lääkäri voi myös tutkia emättimesi kunnon ja tarkistaa syylien kaltaiset huolenaiheet. Pidä huolta emättimestäsi… se on ainoa, joka sinulla on! Optimaalisen emättimen terveyden ylläpitäminen ei ole kertaluonteista työtä. Onneksi on monia perus- ja yksinkertaisia asioita, joita voit toteuttaa päivittäin varmistaaksesi, että emättimesi on hyvin suojattu, onnellinen ja terve.